Thursday, January 30, 2014

GARAM

Nabi Muhammad s.a.w bersabda, “Sebaik-baik lauk adalah garam” (Al-Baihaqi). Sangat bertentangan dengan dunia perubatan ketika ini yang mengatakan bahawa makan garam boleh menyebabkan berbagai penyakit seperti darah tinggi, dehidrasi, tulang reput dan penyakit hempedu, namun hal itu tidak akan terjadi jika kita mengetahui cara pengambilan garam dengan baik dan secara betul sesuai dengan sunnah Rasul.

Begini Cara Mengkonsumsi Garam Agar Terhindar Dari Penyakit. Jadi sesuai dengan hadist di atas yang menyatakan garam bukanlah penyebab penyakit, tapi malah obat yang paling mujarab seandainya digunakan dengan cara yang betul. Kuncinya adalah GARAM TIDAK BOLEH DIMASAK. Ingat tidak boleh dimasak. Kesalahan kita ialah kita memasak garam iaitu memasukkan garam ke dalam masakan ketika masakan sedang MENDIDIH/ PANAS.

Hal tersebut akan menyebabkan garam menjadi racun/toksik. Jika garam dimasak dengan cara di atas, garam akan menyebabkannya berasid dan membahayakan kesihatan serta mengundang berbagai penyakit, selain itu kandungan sodium pada garam juga akan hilang dengan percuma. Ingat sodium sangat bermanfaat untuk kesehatan tubuh kita.

Begini Cara yang betul penggunaan garam agar garam benar-benar menjadi ubat bagi kita, bukan jadi penyakit. Masaklah makanan yang ingin dimasak sehingga selesai. Contohnya: masakan sayur-sayuran. Masukkan garam dalam masakan apabila makanan dan airnya sudah beransur sejuk, atau dalam keadaan dingin. Ingat makanan yang dimasak harus tanpa garam. Ketika nak makan, sediakan semangkuk garam dan taburkan di atas makanan yang ingin dimakan sesuai selera masing2. Garam adalah mineral bagi tubuh, "Banyak amalan yang dilakukan oleh para Salafus soleh ialah dengan mengambil garam sebelum memulai makan”. Garam digunakan sebagai pembuka makan dengan mengambilnya dengan ujung jari dan dimasukkan ke mulut.

INGAT GARAM ADALAH MINERAL.

Kelebihannya atau manfaatnya mengambil garam antara lain ialah:

Mengubati lebih dari 70 penyakit, antara lain darah tinggi, kencing manis, tulang reput, pening atau sakit kepala dll serta tidak akan mengalami keadaan mati mengejut. Berbagai penyakit yang didakwa timbul akibat garam seperti gejala jantung dan tekanan darah tinggi adalah akibat dari penggunaan garam yang salah. Karena kalau memasak jangan masukkan garam. Ingat garam jangan dimasak. InsyaAllah penyakit darah tinggi, jantung mampu dihindari dengan cara pemakanan garam yg betul. Jadi kesimpulannya yg sebetulnya garam itu adanya dimeja makan bukan didapur.

No comments:

Post a Comment